Folclorul este un fenomen viu, „exemplu de conformism și spontaneitate”, care nu se reduce la tradiție, ci este „icoana sufletească adevărată a fiecărui popor după localități și timpuri”. Folclorul românesc a constituit secole de-a rândul singura formă de reprezentare artistică, atingând un nivel de înflorire maximă în Evul Mediu el rămânând principala manifestare artistică, „izvorul […]
Cu ocazia celebrării celor 95 de ani de radiofonie, Poveste din Bucureștiul de Odinioară a însoțit poveștile începuturilor de radiofonie din România.
Discuția s-a desfășurat în studioul T3 al Radiodifuziunii Române, cunoscut sub numele “Tanti Radio”, în semn de omagiu față de prima realizatoare de emisiuni pentru copii.
Bucureștiul de altădată nu e doar pentru nostalgici, e și pentru timpul prezent. Când tace din aglomerația lui, se aud conștiințele de demult, cele care făceau din București micul Paris, metropola interbelică a culturii.
Miruna Ionescu se plimbă prin timp, după bunul plac. Și ne întoarce și pe noi, prin muzica ei, în Bucureștiul de odinioară. Este o artistă sensibilă, talentată și cu fler, pe care sper fie să o descoperiți acum, fie să o redescoperiți… mai plină de calități decât o știați.
Provine dintr-o familie de lăutari adevăraţi, de mare tradiţie, dar el a mers mai departe şi a studiat muzica. Şi a visat. Violonistul Valentin Albeşteanu a fost invitatul Marinei Constantinescu la „Nocturne” luni, 26.09, ora 23.00, la TVR 1. Tatăl său, Ion Albeşteanu, violonist şi dirijor, i-a fost cel mai exigent profesor, deşi nu avea […]
Invitată în studioul Jurnalului va fi, mai întâi, actrița Miruna Ionescu care ne va vorbi despre un demers cultural care are drept scop salvgardarea patrimoniului imaterial al muzicii ușoare românești din perioada interbelică prin crearea primei Biblioteci Digitale dedicate acesteia.
Poveste din Bucureștiul de odinioară este un Broadway al României, care traversează central muzica de salon în perioada ei de completă Renaștere. Mai mult, acest spectacol depășește zona de etnocentrism și creează elemente pentru o identitate culturală Europeană.
Penultima seară la Piața Festivalului este rezervată concertului ,,Poveste din Bucureștiul de Odinioară” susținut de actrița Miruna Ionescu, violonistul Valentin Albeșteanu în acompaniamentul Orchestrei Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea ,,Ion Dumitrescu” condusă de dirijorul Tiberiu Dragoș Oprea și al Tarafului de Oraș.
Anul acesta, se împlinesc 120 de ani de la nașterea lui Nicolae Kirculescu, un reper al școlii componistice românești și un artist complex, care a abordat aproape toate genurile muzicale: de la romanță, muzică ușoară și revistă la jazz, operetă, muzică de teatru și film sau creații simfonice.